verder lekker lezen

Dit moet je weten over de WWFT

WWFT

Krijg je beroepsmatig te maken met de WWFT? Dan is er een aantal zaken waar je van op de hoogte moet zijn. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een zogenaamde identiteitscheck te doen en een melding te maken wanneer je iets verdachts opmerkt. Lees hier alles over deze wet. 

Wat is de WWFT?

De WWFT is voluit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Middels het in leven roepen van deze wet wil de overheid ervoor zorgen dat ondernemers en werknemers in de financiële sector worden betrokken bij de bestrijding van allerlei misstanden in deze branche. Voorheen bleek het namelijk te makkelijk voor onbetrouwbare sujetten om misbruik te maken van financiële dienstverleners. Het was bijvoorbeeld eenvoudig om geld te witwassen of weg te sluizen richting ontraceerbare oorden. En natuurlijk is terrorismefinanciering iets dat we met de samenleving absoluut willen voorkomen. De Wet ter voorkoming van witwassen stelt partijen in de financiële branche verplicht om potentiële zakenpartners aan een zogenaamde WWFT check te onderwerpen. Daarbij dient te worden gecontroleerd of degene met wie je zaken wilt doen ook daadwerkelijk de persoon is die diegene claimt te zijn. Op deze manier wordt voorkomen dat onbevoegden handel drijven, of dat misbruik wordt gemaakt van tussenpersonen. Ook de KVK-inschrijving dient te worden geverifieerd. Je bent verplicht om van elke klant een dossier bij te houden. 

Houd je aan de wet

Je niet aan de WWFT houden is niet bepaald verstandig. Niet alleen kan dit je een boete of strafrechtelijke vervolging opleveren, maar het kan je ook op zakelijk gebied schade berokkenen. Ga je met onbetrouwbare partijen in zee en maken zij misbruik van je, dan sta je natuurlijk met lege handen. En wat te denken van de mogelijke imagoschade wanneer blijkt dat je met criminelen in zee bent gegaan… Houd je dus aan deze wet, maak die dossiers aan en doe een melding wanneer je het niet helemaal vertrouwt. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *