verder lekker lezen

Verbeter je kussens met fiberfill

Fiberfill

Tegenwoordig worden veel kussens en poppen gevuld met fiberfill, een waterafstotend, veerkrachtig materiaal. Zijn jouw favoriete kussens aan het verouderen? Of zou je er liever iets meer vulling in doen? Fiberfill is veel goedkoper dan nieuwe kussens en kan makkelijk online besteld worden. Je kan zelfs voortaan je eigen kussens maken als je dat zou willen. Met dit materiaal kun je jouw hoofdkussens vullen maar denk bijvoorbeeld ook aan bankkussens, dekens en zelfs poppen of knuffels voor de kinderen. Omdat de stof zo slijtvast is en zo’n hoge treksterkte heeft gaat het nog tientallen jaren mee. Maar wat is fiberfill nu eigenlijk en hoe kun je er nou effectief mee te werk gaan?

Dacron, een polyestervezel

Wanneer het in de vorm van synthetische watten wordt verkocht om in kussens te verwerken noemt men het fiberfill, maar het is eigenlijk al veel langer bekend onder de naam dacron. Deze kunstvezel wordt sinds 1953 verkocht in allerlei vormen en maten. Er zijn bijvoorbeeld spoelen met een draadje van dacron vezel verkrijgbaar maar je kan het ook vinden in de vorm van een zeildoek, vliegers, vloeistoffilters en wordt zelfs door dokters gebruikt bij bloedvatprothesen. Kortom, een bijzonder bruikbare vezel. Maar hoe kun jij thuis ook aan de slag met fiberfill?

Wat je allemaal wel niet kan doen met fiberfill

Omdat er veel verschillende diktes van verkrijgbaar zijn, kun je deze veelzijdige vezel op heel veel manieren toepassen. Door een laagje fiberfill in je winterkleding te stoppen maak je deze lekker warm. Zo’n extra vulling geeft een winterjas wat meer volume en maakt er een unieke jas van die perfect bij jou past. Ondanks dat deze vezels sterk genoeg zijn om een zeildoek te vormen kun je het gemakkelijk knippen in de maten die jouw project vereist. Zo worden de kussens van de bank precies de juiste grootte. Misschien is die bureaustoel niet zo comfortabel? Met een beetje fiberfill is dat zo opgelost. Dezelfde leverancier verkoopt vaak ook allerlei andere stoffen die je als omhulsels kan gebruiken.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *