verder lekker lezen

Een regelmatig en aangepast onderhoud verlengt de levensduur van je auto

auto onderhoud

Voor zowel nieuwe als tweedehandswagens is een regelmatig en aangepast onderhoud onmisbaar. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar even goed voor die van de andere weggebruikers. Daarnaast verlengt het zijn levensduur en verhoogt het de waarde van je auto. Zo is hij meer waard als je hem eventueel doorverkoopt.  Op wat moet je zeker letten bij het onderhoud van je wagen?

Hoe regelmatig je auto onderhouden

Hoe regelmatig je auto een onderhoud nodig heeft. Over het algemeen neemt men aan dat elke 15000 kilometer een onderhoud nodig is. Een grondig of groot onderhoud is nodig na elke 30000 kilometer. Dat hangt in belangrijke mate af van het type wagen waar je mee rijdt, van de leeftijd van je wagen en van het aantal kilometers dat je er in deze periode mee aflegde.

Klein onderhoud

Na elke 15000 kilometer een klein onderhoud laten uitvoeren is een goed gemiddelde. Dan wordt de olie vervangen, het niveau van alle vloeistoffen grondig nagekeken. Daarna volgt een controle op de goede werking van je remmen, de koplampen, de staat van de batterij, van de ruitenwissers en van de oliefilter. Van versleten onderdelen word je voor herstelling op de hoogte gebracht.

Groot onderhoud

Naast alle controles van een klein onderhoud worden bij een groot nazicht extra controles uitgevoerd. Zowel de lucht- als de pollenfilter en de gloeilampen bij benzinewagens worden vervangen. De uitlaat wordt nagezien op eventuele gaatjes of andere beschadigingen. Dat is ook het geval met de schokdempers en met de kwaliteit van je banden. Die hebben niet alleen betrekking op je eigen veiligheid maar even goed op die van  de andere weggebruikers.

Onderhoudsdossier

Hoort bij elke wagen. Dit onderhoudsdossier volgt de auto tijdens zijn gehele levensduur, ook als hij van eigenaar verandert. In dit dossier worden naast elk auto onderhoud ook alle herstellingen opgenomen. Zo krijgt de eventuele koper een duidelijk beeld van de staat waarin je auto zich bevindt. Een regelmatig en professioneel onderhoud beperkt pech tot een strikt minimum.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *